SCHNEIFEL PFAD - DAG 1
Traject: Kronenburg - Ormont - Schneifelforsthaus 13 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Kronenburgerhütte - Schilderij St. Brigida Kapelle van Paul Cremer (1923-1997)

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek








Kronenburgerhütte bij de St. Brigida Kapelle
Ongeveer 12 km
Deze dagetappe begint vanuit Kronenburgerhütte na oversteek van het riviertje de Kyll met een klim, eerst door open terrein en daarna door het bosgebied Steinert naar het dorpje Ormont. Vanhier gaat de route zuidwaarts in de richting van de Schnee Eifel langs restanten van een overwoekerde 13 meter brede tankversperring van de Siegfriedlinie Westwall uit WOII. Opvallend is dat de route van het Schneifel Pfad op grote stukken van de wandeling hier samengaat met de markering van het Duitse pelgrimspad naar Santiago de Compostella. Door het dichte bos bereiken we op de kruising van de B265 en de L20 het eindpunt van deze wandeling op de parkeerplaats bij het Schneifelforsthaus.

ROUTEBESCHRIJVING

Vertrekpunt van het Schneifelpfad is het aan de Kyll gelegen historische stadje Kronenburg, dat voor het eerst in 1277 in de annalen wordt vermeld als bezit van de Johanniters. Zoals gebruikelijk in de Middeleeuwen komen bezittingen herhaaldelijk in andere handen en zo komt Kronenburg met zijn burcht toe aan Luxemburg. Het valt vanaf 1555 onder Spaanse Heerschappij, waaraan het heden ten dage nog zijn naam “Spanisches Ländchen” dankt. Kronenburg is bekend om zijn Middeleeuwse dorpskern met zijn spitsbogige noordelijke stadspoort uit de 14e eeuw, het Nordtor. Van de voormalige Burg Kronenburg is enkel nog een ruïne overgebleven met zijn indrukwekkend oude kasteelmuur uit de 13e en 14e eeuw. Een tweede stadspoort scheidt het kasteel van het dorp, waar de huizen deels aan de achterzijde in de stadsmuur gebouwd zijn. Hier torent de kerktoren van de Katholieke parochiekerk St. Johannes Baptist boven uit, die als verdedigingstoren in de stadsmuur is geïntegreerd. Opvallend is de bijzondere bouw van deze uit 1492 stammende kerk, die in opdracht van Mathilde Von Virneburg, weduwe van Graaf Kuno Von Manderscheid-Schleiden is gebouwd, waarbij slechts een hoofdpilaar vier rijk versierde gewelven draagt en een bijzonder ruimtelijk bouwwerk is ontstaan. In de kerk vinden we een altaar uit de 15e eeuw, een stenen Pieta uit één stuk en een fresco, dat een drakengevecht uitbeeldt met Kronenburg op de achtergrond. Aan de voet van de kasteelruïne staat het voormalige gemeentehuis, dat in 1766 door Amtmann Lafontaine te duur gebouwd is en nu in gebruik is als Hotel Burghaus. Een ander opmerkelijk gebouw is hier het “Haus für Lehrerfortbildung” van het Bundesland Nordrhein Westfalen. Oorspronkelijk in de periode 1936 – 1938 gebouwd door de uit Aachen afkomstige architect Emil Emil Fahrenkamp (1885-1966) als “Hermann Göring Meisterschule für Malerei”, waar kunstenaars zijn opgeleid in de Blut-und-Boden-Ästhetik van het Nazi regime en zijn naam dankt aan Hermann Göring (1893-1946), die het gebouw op 9 Juni 1938 heeft geopend .

©Thomas Brandscheidt- Trier
Thomas Brandscheidt - Kronenburg met Pfarrkirche St. ohannes Baptist
Onze dagetappe start in Kronenburgehütte, een buurtschap dat deel uitmaakt van Kronenburg gelegen in het dal van de Kyll aan de B421. De naam van dit buurtschap duidt op hoogovens, waar sinds 1464 ijzererts werd verwekt voor de productie van kachels en vuurroosters voor Niederrhein en de Nederlanden tot het einde van de 18e eeuw. Hier is de St. Brigida Kapelle het vertrekpunt. Dit Barokke zaalkerkje is in 1734 gebouwd met een schenking van Everhard Lux en in 1745 toegewijd aan de H. Brigida von Kildare, patrones tegen veeziekte. In 1901 wordt de twee verdiepingen tellende klokkentoren aangebouwd waarin een kerkklok uit 1737van Carl Engelbert Fuchs uit Köln. De kapel is in 1976 volledig gerenoveerd door Werner Geyer uit Mechernich en heeft 36 zitplaatsen. Binnen zien we boven het altaar een schilderij, dat stamt uit 1950 en de H. Brigida met herdersstaf laat zien, zittend in een bonte bloemenwei met een lammetje en kalf. Verder vinden we er een 68 cm hoog houten gepolychromeerd beeld van de H. Catharina van Alexandrië met aan haar voeten de Romeinse Keizer Maxentius, die volgens overlevering met haar wil trouwen, maar door haar afgewezen wordt en dit met dood bekoopt om als martelares te sterven. Ook zijn er gepolychromeerde beelden zoals een Pieta en een H. Jozef. Vier vensters zijn uit 1986 van de glazenier Rolf Dettmann (1915-1991) van de Kunstwerkstatt Kaschenbach Trier en een venster is het werk van kunstenares Margret Kaltwasser en stamt uit het jaar 2000.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Kronenburgerhütte - Brug over de Kyll met H. Johannes Nepomuk
Vanaf de St. Brigida Kapelle wandelen we westwaarts de route markering van het Schneifel Pfad volgend naar de Neuer Weg, waar we naar links gaan en bij de brug het riviertje de Kyll oversteken. De Kyll is met zijn 142 km de langste stroom in het Eifelgebied en mondt uit in de Moezel. Op deze brug houdt de H. Johannes Nepomuk een oogje in het zeil. Hij is immers de beschermerheilige van de bruggen. Bij de wegwijzer gaat de route naar rechts de Steinertstrasse in. Hier laten we de bebouwing achter ons en beginnen we aan een klim om het dal van de Kyll te verlaten. We komen aan de Vennquerbahn, het oorspronkelijke tracé van het inmiddels verdwenen spoorlijntje van Jünkerath-Weywertz dat nu in gebruik is als fietsroute. Na een paar meter houden we links aan en door nog open terrein komen we in het bosgebied, dat op de topokaart staat aangeduid als Steinert. De routemarkering volgend langs een schuilhut klimmen we verder het bos in en laten we na een paar kilometer de bospaden achter ons en krijgen zicht op het windmolenpark Ormont. Linksaf langs de bosrand afdalend steken we de Boosenbach over komen we in het dal van de Taubkyll en bereiken het asfalt van de K64. Hier even naar rechts en meteen opnieuw oversteken naar rechts om dan naar links de grasbaan te volgen bovenlangs een zestal visvijvers. Eenmaal op de L20 bereiken we de eerste huizen van het dorpje Ormont.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Ormont - Kruisweg van Pater Egino Mannal in de Pfarrkirche St. Margarta
De markering van het Schneifel Pfad volgt het asfalt van de L20 over het kleine stroompje van de Taubkyll tot we bij de R.K. Parochiekerk St. Margareta uit 1850 komen. Al in 1570 is uit een oorkonde bekend dat er in Ormont een kapel is, waarvan verder niets bekend is, alleen dat in dat jaar Ormont Protestant wordt. Dit blijft tot 1593. Vanaf dan als zelfstandige parochie tot nu met een onderbreking in de periode 1803 tot 1836. Omstreeks 1775 wordt er een nieuwe in Barokstijl opgetrokken kerk gebouwd. Maar gebruik van slecht bouwmateriaal noodzaakt een complete nieuwbouw en op 8 juni 1850 wordt de eerste steen voor dit kerkgebouw gelegd, een eenvoudige zaalkerk in de bouwstijl van de Neo-Gothiek met in dezelfde stijl het hoofdaltaar en twee zijaltaren en de doopvont uit 1885. Pas in 1922 wordt het hoofdaltaar ingewijd door Kardinaal Karl Joseph Schulte (1871-1941), Aartsbisschop van Keulen. Op de zijwanden is een in fresco techniek geschilderde kruisweg aangebracht door de Salvatorianer Pater Egino Mannal. De kerk St. Margareta is tevens een halteplaats op het hier passerende Pelgrimspad, de Jakobsweg naar Santiago de Compostela. Informatie over deze Duitse route die vanaf Keulen via Trier en Schengen naar Metz loopt vinden we naast de kerk, gebruik makend van de oude handelswegen met aansluiting op de Franse trajecten van de Camino bij Le Puy en Vézelay. In het naast de kerk gelegen Hotel Restaurant Bei Lonnen kan de pelgrim een stempel voor zijn kaart ophalen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Ormont - Restant van de Westwall of Siegfriedlinie uit WOII
We volgen in een klim de L20 tot in de bocht waar we de laatste huizen van Ormont achter ons laten. Hier gaat de gemarkeerde route rechtuit. Aanvankelijk is het nog asfalt maar waar de bocht naar rechts afbuigt nemen we de grasbaan. Naar links hebben we zicht op het beekdal van de Rupbach en aan onze rechterhand passeren we de restanten van een overwoekerde 13 meter brede tankversperring van de Westwall of Siegfriedlinie uit WOII. De drakentanden zijn grotendeels begroeid met struiken en bomen. Dit stukje maakt deel uit van de 630 kilometer langs militaire verdedigingslinie, die door de Duitsers vanaf 1938 wordt aangelegd met meer dan 18.000 bunkers, tankgrachten en tankversperringen en die vanaf Kleef tot aan de Zwitserse grens verloopt. Voorbij dit overblijfsel van WOII gaan we even naar rechts om dan linksaf langs de bosrand verder te wandelen, Op de T-splitsing wandelen we naar links om dan bij de volgende gelegenheid rechtsaf het bospad te kiezen. Hier is duidelijk de routemarkering van het pelgrimspad richting Prüm aanwezig. De blauwe bordjes met gestileerde jakobsschelp leiden ons naar het Forsthaus Schneifel, gelegen aan het kruispunt van de B265 van Aachen naar Trier en de L20 van Kronenburg naar Prüm. Bij deze uit 1877 stammende boswachterswoning steken we het kruispunt over om na een paar meter onze dagetappe te beëindigen op de grote parkeerplaats aan de L20.

DAG 2
Traject: Schneifelforsthaus - Schwarzer Mann - Gondenbrett- Prüm 22 Km

Deze dagwandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. We hebben gebruik gemaakt van de routebeschrijvingen zoals deze zijn te vinden op het Internet met de Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren van Hans Naumann. Voor de topografische kaarten hebben we kaarten 1:25.000 van de Eifelverein gekozen.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Eifelverein 1:25 000, NR.17 Prümer Land

GIDSEN:

- Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren, Hans Naumann, ISBN 978-3-8502-6938-4, € 15,00





Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 10-09-2015 door C.P.J. Aerssens